Omega-3 yra riebalų rūgštys, kurios yra būtinos žmogaus sveikatai, tačiau organizmas jų negali pats pagaminti, todėl jos turi būti gaunamos su maistu.
Žuvų taukai - omega-3 papildai yra maisto papildai, kurie suteikia papildomą omega-3 riebalų rūgščių kiekį. Šie papildai paprastai gaminami iš riebios žuvies, tokios kaip lašiša, menkė, skumbrė ar sardinės, tačiau taip pat gali būti pagaminti iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, dumblių (ypač veganiškiems papildams). Žuvų taukų papildai dažniausiai būna kapsulių arba skysto aliejaus pavidalu. Žuvų taukų omega-3 papildai yra laikomi saugiais daugumai žmonių.
Omega-3 riebalų rūgštys yra trijų pagrindinių tipų, kurie aptariami žemiau.
Žuvų taukai, turintys omega-3, 6 ir 9 riebalų rūgščių, yra ypač naudingi mūsų organizmui. Šios riebiosios rūgštys turi daugybę privalumų, įskaitant uždegimų mažinimą, cholesterolio lygio reguliavimą ir smegenų veiklos gerinimą. Omega-3 riebalų rūgštys, tokios kaip EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis), yra svarbios smegenų funkcijai, padeda gerinti atmintį ir kognityvines funkcijas, taip pat palaiko širdies sveikatą, mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir gali padėti išvengti širdies ligų.
Omega-6 riebalų rūgštys, nors ir būtinos, turi būti vartojamos saikingai, kad būtų išlaikytas tinkamas omega-3 ir omega-6 santykis, svarbus uždegiminių procesų reguliavimui. Omega-9 riebalų rūgštys, tokios kaip oleino rūgštis, prisideda prie širdies sveikatos, padeda mažinti "blogojo" cholesterolio lygį ir palaiko imuninę sistemą.
Šių riebalų rūgščių derinys žuvų taukuose užtikrina optimalų riebalų rūgščių balansą organizme, prisidedant prie bendros sveikatos palaikymo. Reguliariai vartojant žuvų taukus, galima pastebėti geresnę širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, smegenų funkcijos pagerėjimą bei bendrą sveikatos stiprėjimą.