Baltymai yra esminis maisto produktas, teikiantis organizmui aminorūgštis raumenų atstatymui, audinių remontui ir įvairioms kitoms svarbioms funkcijoms. Egzistuoja įvairių rūšių baltymai, kiekviena turinti savo unikalią aminorūgščių sudėtį ir naudingą poveikį sveikatai. Štai keletas pagrindinių baltymų tipų:
Išrūgų izoliatas: Tai grynasis baltymas, išgautas iš išrūgų, turintis aukštą baltymų koncentraciją ir mažai riebalų bei angliavandenių.
Išrūgų hidrolizatas: Hidrolizatas yra išrūgų baltymų forma, kurią fermentai skaido į mažesnes peptidų grandines, pagerindami virškinamumą ir absorbciją.
Išrūgų koncentratas: Koncentratas yra išrūgų baltymų produktas, kurio baltymų koncentracija didesnė nei įprastiniuose išrūgų milteliuose.
Kalcio kazeinatas: Tai baltymas iš pieno, turintis mažiau laktozės ir riebalų bei daugiau kalcio.
Kiaušinio baltymas: Kiaušinio baltymas yra vienas iš aukštos kokybės baltymų šaltinių, turintis optimalų aminorūgščių profilį.
Sojos baltymai: Šie baltymai gaminami iš sojų pupelių ir yra populiarūs tarp vegetarų dėl jų aukšto baltymų kiekio.
Žirnių baltymai: Žirnių baltymai yra naudingas augalinis baltymų šaltinis, turintis gausų aminorūgščių profilį.
Pupų baltymai: Pupų baltymai yra dar vienas populiari augalinių baltymų šaltinis, turintis aukštą baltymų kiekį.
Kanapių baltymai: Šie baltymai gaunami iš kanapių sėklų ir yra turtingi maistingų medžiagų.
Saulėgrąžų baltymai: Saulėgrąžų sėklų baltymai yra naudingi dėl jų aukšto baltymų kiekio ir svarbių maistinių medžiagų.
Ožkos pieno baltymas: Ožkos pieno baltymas yra vertingas maisto komponentas, lengvai virškinamas ir turintis aukštą biologinį vertingumą, padedantis organizmui gauti reikiamų aminorūgščių.
Kiekviena iš šių baltymų rūšių turi savo unikalų poveikį ir naudą organizmui, atsižvelgiant į individualius mitybos poreikius ir tikslus. Svarbu įtraukti įvairius šaltinius į savo mitybą, siekiant užtikrinti visapusišką aminorūgščių ir maistinių medžiagų įsisavinimą.